středa 8. dubna 2015

Na Moravu a zpět... aneb jak cestovat bez kočárku

Postesklo se mi po hroudě téměř rodné, tak jsme nechali tátu doma a vydali jsme se s Domíkem za babičkou (a vlastně celou rodinou) na Moravu. Jak už jsem psala, Domajz nenávidí jízdu autem, takže jet z domu do Pardubic na vlak je jeden z našich cestovatelských vrcholů :)


Takto vypadáme v plné zbroji :) 

Jak tedy cestovat s ročním gaunerem a nezbláznit se z toho?? :)

1. vybrat si nějaký "lepší vlak" 

To znamená, jet nejlépe Regio Jetem nebo Leo Expressem. 
Regio Jet má výhodu, že je v něm i dětské kupé. Jsou to dvě kupé spojená v jedno, s televizí s pohádkami, stavebnicí, kobercem, sedacími kostkami a podobně. V tomto kupé je jen šest sedadel, proto je dobré kupovat jízdenku s předstihem. Pokud to však do dětského "nestihnete", je dobré rezervovat místa někde poblíž a dítě tam v případě potřeby "vypustit". Ještě jsem nezažila, že by s tím měl někdo problém. 
Leo Express sice dětské kupé nemá (jen místa pro maminky s kočárkem), ale vzhledem k tomu, že je to "vyšší třída" vlaků, je čistý a protože jsou jízdenky na rezervaci, nestane se vám, že budou uličky plné stojících lidí a vaše dítě se bude plantat pod nohami nervózních stojících cestujících. Vlakušky (letušky ve vlaku :)) jsou opatrné a v rámci možností se snaží dítě nezašlápnout.

Výhodou prázdných uliček je i to, že pokud dítě usne, máte víc prostoru na "pohupování se".

2. brát co nejméně věcí

Je mi jasné, že to se lehce řekne, těžší je se toho držet. My jsme jeli na týden a vezla jsem v podstatě jen věci pro Dominika (a opět jsem jich měla zbytečně moc, obzvlášť, když je babička šťastnou majitelkou sušičky :)). Pro sebe jsem brala jen nutný základ. Předpokládala jsem, že bude mamka natolik unešená z vnuka, že si nevšimne toho, že jsem týden v tom samém :))))

3. novoty na zabavení

Je dobré mít pro prcka nějakou hračku, knížku či aktivitu, kterou nezná. Já jsem se před odjezdem lopotila s rybičkama na suchý zip, které se lepí do jezírka a zkusmo jsem můj výtvor dala Domíkovi už doma. Mrkl na to a švihl mou hodinovou práci do kouta. Takže u nás to zas až tak nefunguje :)) (nebo jsem málo nápaditá :)). Vzali jsme tedy s sebou zvířátka a ta jakš takš zabrala.

4. "mňam, mňam"

I když máte dítě, které téměř nejí, stejně jako Domajz, vemte s sebou dostatek různých pochutin. Křupinky, jablíčka, cokoliv, na co by dítě mohlo dostat chuť... Stejně bude chtít chleba s řízkem od paní, která sedí vedle, ale nebudete nabízet pořád dokola jen prso :)) Ono to napodesáté zavání exibicionismem a vlakušák se podezřele usmívá :)

5. nosítko vs. šátek

Já jsem šátkový typ, nosítko máme pro tátu... Ale na cestování doporučuji nosítko. A to z toho důvodu, že je to rychlejší na ukurtování dítěte, sbalení všech serepetiček, krosny, příruční tašky a posbírání hromady drobků, které dítě udělalo perníčkem, který mu dala paní s řízkem, protože se bála, že dítě zemře hlady :))) Vlak je, po pravdě, k vázání šátku ještě v pohodě, je tam prostor (pokud nejste v narvaném kupé vlaku typu rychlík). My ale po vlaku cestujeme ještě autobusem a Domek většinou potřebuje v autobuse NUTNĚ kojit a nejlépe celou cestu, takže pak vysedám s téměř pěti metry šátku omotaného kolem krku, krosnou na jednom rameni, dítětem v jedné ruce a taškou v druhé... Nedej Bože, že stihneme vydělat i nějaké hračky. Nosítko prostě nechám na sobě a pak jen hodím popruhy na ramena. Samozřejmě po tom, co vložím dítě :)))

To je tak vše, co mě napadá... S další jízdou určitě zase vychytáme nějaké detaily. Třeba zvládneme i letadlo, to bych moooc chtěla na podzim. Taková cesta do Říma by se mi moc líbila :)) Můj muž však blog nečte, tak asi nikam nepojedeme :))))

A jak cestujete veřejnými prostředky vy, máte nějaké tipy??

Takto Domča ovládl vagón aneb "Dámy a pánové, vítám Vás na palubě vlaku společnosti Leo Express...." :)))

1 komentář:

  1. Cestujeme stejně jako vy :-) Na podzim jsme byli v Americe, to měl mladší 7 měsíců. Bylo zajímavé, jak různé letecké společnosti měly různé požadavky. V jedné nechaly letušky manžela normálně se synem uvázaným v šátku, v jiné mě donutily ho vymotat a připnout k sobě bezpečnostním pásem. Samozřejmě se probudil a nemohl pak usnout.

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když mi napíšete svůj názor i připomínku :)