úterý 8. prosince 2015

Adventní běhání aneb "Forreste utíkeeeeej" :)


Před koncem listopadu mě oslovila Babeta z blogu Babetaruns, jestli bych se nechtěla připojit k Adventní výzvě nazvané Adventní běhání/25in25 (odkaz na výzvu na facebooku - tady).

Smyslem adventního běhání je věnovat se sportovní aktivitě (především běhu) 25krát po 25 dní... Vždy minimálně 30 minut. Prostě snaha o to, abychom během těch svátků neseděli jen nad cukrovím, ale abychom dělali i něco pro sebe a naše zdraví. 

Výzvu jsem přijala s radostí, ale i menšími obavami, jak to budu s Domkem zvládat. Sympaťák se vrací z práce kolem čtvrté a to už zapadá slunce, takže jsem se musela smířit s tím, že budu muset běhat po tmě... (mimochodem, o běhání na podzim a v zimě psala pěkný článek Bety).

Už delší dobu si pohrávám s myšlenkou koupit běžecký kočárek. Projíždím různé recenze (a taky bazary) a snažím se o nich zjistit co nejvíc... Na Dominika už by asi neměl úplně význam, kočárek jeho hobby nebylo nikdy, ale "na budoucí druhé" bych ho měla ráda. 

Doma máme X-Lander X1, je to terénní kočárek s odpružením a jsem s ním spokojená, proto jsem se rozhodla vyzkoušet ho i na běh...

Hned první den výzvy jsme proto s Domkem vyrazili na náš první kočárkový běh.
Nebudeme si nic nalhávat, náročnější to je, ale není to nemyslitelné. Byla jsem až překvapená, jak to šlo a to i přes to, že jsme neběželi po cyklostezce, ale taky přes park... Část trasy máme přes město, tak jsme se zdržovali patníky, chodníky apod. Človek se ve městě musí víc soustředit, aby ten svůj poklad někde nevysypal :)))

S kočárkem jsem ze sedmi dnů výzvy byla třikrát, jednou jsme dokonce vzali i naši psici Šáju (to bylo teprve vzrůšo :))).





Mám za sebou 7 dní adventního běhání, naběháno necelých 50km a Babeta nám dala doporučení:
  1. SPÁNEK - abychom byli odpočatí. Je to důležité.
  2. VÝŽIVA - vánoční cukroví je super, ale nesmíme zapomenout taky na vitamíny a minerály, aby náš imunitní systém fungoval tak, jak má.
  3. ODPOČINEK - hmm, jasně, naše výzva je 25 dní aktivity v kuse, ale... Nejdůležitější je, abychom se nezranili a poslouchali své tělo. Takže nezapomenťe snížit intenzitu tréninků a rychlost. A poslouchejte svoje tělo. Nemusíte každý den běhat. Co třeba jóga? Protahování? Plavání? Nezničte se. Naše výzva je o tom, abychom byli aktivnější a fit, ne proto, abychom se zničili. 
  4. BUĎTE OPATRNÍ - neběhejte ve tmě sami (hlavně holky), vemte si sebou na běh kámoše (klidně i čtyřnohého) a oblečte se do reflexního oblečení, ať jste vidět a svítíte (jako vánoční stromeček) a vždycky někomu dejte vědět, kam jdete a v kolik zhruba budete zpátky.

Hned první bod nejsem úplně schopná plnit. S Domkovým spánkovým režimem je to pořád stejné a budí se co hodinu až dvě, ale asi jsem si na to zvykla... (ne, že bych se na delší spánek netěšila). Vynahrazuju si spánek dvacetiminutovkou během Domkova odpoledního spaní.

Bod třetí ještě nepřišel na řadu. Zatím úspěšně se mi daří každý den běhat a nejsem ani moc unavená. Bolí mě jen palec po Domkově zásahu čtyřkilovým kettlebellem a kojící kyčel (někdo má tenisový loket, já po noci přeleženou kojící kyčel :)))

...už týden jsem ale nebyla na kole, takže možná změna aktivity přijde...

Bod čtyři je jasný. Noční běhání není nic moc, obzvlášť, když běháte "mimo město". Moje trasa vede kolem kolejí za městem, kde ani ve dne nikoho nepotkáte. Kupodivu se nebojím, ale člověk nikdy neví... Po včerejším běhu jsem se rozhodla, že trasu raději pozměním... :((

...a k Forrestovi...

Včera jsem večer vyběhla a po kilometru jsem si uvědomila, že bych si ve vedlejší vesnici mohla vyzvednout kvásek, který mi tam přivezla "legendární Andy" (kdo ví, pochopí :))

Tak jsem 6,5 km běžela s kváskem v jedné ruce a pepřovým sprejem v druhé :)))
Sympaťák si ze mě pak dělal srandu, že kdyby na mě někdo vyběhl, mohla jsem se splést a hodit po něm ten kvásek :)))

Kvásek svým během dostal tedy své jméno
FORREST!! :)))
Myslím si totiž, že je to jediný kvásek na světě, který běžel :))


9 komentářů:

  1. Jupíííí!! Super článek!!

    Doufám, že z Forresta bude dobrej chleba!!
    Běhání = lifestyle. Takže běhání pro kvásek = to je přesně to, o čem to je :))) Jsi úžasná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      Bude to můj první kváskový chleba, tak se moc těším... A na vánočku na Štědrý den, snad se podaří (to bych to doma jinak schytala :)))
      PS: děkuji za nenápadné opravení Forest - Forrest :))))

      Vymazat
    2. Hahahaha! Tak to jsem si ani nevšimla, ze jsem ti to "omylem" opravila!!!

      Vymazat
  2. naprosto dokonalý (y) (y) Ta čelovka je supeeer :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...jsem se Andy bála, že se mě ta tvoje kamarádka lekne a kvásek mi nevydá :)))

      Vymazat
  3. Moc vám to sluší :-) Běžící kvásek je boží :-D Já jsem takhle jednou běžela s máslem v kapse.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho taky prvně nacpala do kapsy, ale tak divně se tam vrtěl, že jsem si řekla: "Kluku, tak ať z toho běhu něco máš a vidíš kousek světa :))))"

      Vymazat
  4. Supeer článek! Kvásek Forrest pobavil:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu a jsem ráda, že jsi se zasmála :)

      Vymazat

Budu moc ráda, když mi napíšete svůj názor i připomínku :)