pondělí 7. března 2016

Granola aneb mňamka bez zbytečného cukru


GRANOLA
Tak je to tady...

Vlastně ani nevím, proč se granola jmenuje granola.
Vždycky jsme tomu říkali mussli, musli, mysli (což vlastně nevím jak se píše) a byli jsme spokojení.

Je ale pravda, že granola, zní tak nějak noblesněji... :))
Něco jak když jsem se ptala, jaký je rozdíl mezi tím, když děláš smoothie ve smoothie makeru nebo v mixéru a kamarád mi napsal, že když ho děláš ve smoothie makeru, tak si nepřipadáš jak lůzr (looser) :))

Pro granolu jsem se rozhodla proto, že jsem si nedávno koupila mussli v obchodě a bylo tak strašně (ale opravdu strašně) sladké, že se nedalo jíst. A granola kupovaná na internetu a v obchodech mi přijde dost drahá. 

Na mém receptu tradičně není nic světoborného a neříkám, že jsem objevila něco neobjeveného.
Je to jen inspirace pro ty, které to nenapadlo...

GRANOLA "CO DŮM DAL" :)

pytlík ovesných vloček (měla jsem úplně obyčejné za 13,90,- :))
3 jablka (na malé kostičky)
banán (rozmačkaný)
2 lžíce kokosového oleje (nebo másla), rozpuštěné
vlašské ořechy (poctivě posbírané na podzim s Domíkem)
trocha mandlí
pampeliškový med (nebo jiné sladidlo, lze samozřejmě vynechat)
lžička skořice
brusinky
....co vás napadne...

Všechno, kromě brusinek jsem smíchala ve velké míse. Troubu jsem si rozpálila na 170°C a hluboký plech jsem vyložila pečicím  papírem. Směs jsem dala na plech a šup do trouby asi na 30 minut :)) Prostě tak, aby se vám granola zdála pěkně granolovatá :)) 
Je potřeba, každých 10 minut pořádně promíchat, ať je všude pěkně propečená. 
Po vychladnutí jsem přidala brusinky.

A to je všechno, opravdu jednoduché....





Příště oříšky možná přidám o chvilinku později, měla jsem o ně ke konci pečení trošku strach. Můžete přidat cokoliv, co vám chutná. Fantazii se meze nekladou... Pokud však budete přidávat sušené ovoce, přidala bych je až po upečení, stejně tak malá semínka typu chia, konopné, sezam, kokosové lupínky a podobně.

Kousky čokolády taky nezní úplně špatně :))

1 komentář:

  1. Mňam mňam! Ja si tohle dělám vlastně porad... A ted nedávno jsem zjistila (potom, co to x let zapekam s kokosovym olejem a troškou javorového sirupu), ze mi to chutná "i na sucho" jen tak, bez oleje a sirupu :)


    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když mi napíšete svůj názor i připomínku :)