pondělí 4. dubna 2016

Banánový chlebíček aneb banánová jízda pokračuje :)


Emina máma mele maso.

A ta Domkova?

Zpracovává zlevněné banány na sto způsobů :)))

Na facebook i na Instagram jsem dávala fotky banánového koláče, který jsem dělala podle Smoothcooking. Je výborný, jednoduchý a dá se udělat úplně bez cukru... 

Výhodou sladkých přezrálých, na oko nepřitažlivých, banánů je ta, že je (téměř) nikdo nechce, a tak se prodávají ve slevě a to dosti značné :)
Nedávno jsem přišla do zeleniny a prodavačky se zrovna chystaly vyhodit asi 2 kila banánů. Zakročila jsem a už jsem si za 23 Kč nesla domů hromadu banánů .)))

A teď už jen jak je zpracovat.

Hodně vídám na Instagramu fitness recepty na banánový chlebíček, koláč (bananacake, bread) a taky třeba mugcake (snad to píšu správně) - to je něco jako bábovička z ovesné kaše :)) 

Tentokrát jsem vyzkoušela bananacake a to hned ve dvou variacích. 
Ořechový a kakaový...

Ořechový banánový chlebíček

200g mouky
2 vejce
3 super sladké rozmačkané banány
1/2 prášku do pečiva
ořechy podle chuti
brusinky, goji, sultánky, datle, fíky...

Banány rozmačkáme, datle, fíky (nebo cokoliv většího, co jste zvolili) nakrájíme na malé kousky. Smícháme všechno dohromady a podle potřeby (když to bude příliš suché) přidáme trošku vody, mléka nebo rostlinného mléka. pokud máme silikonovou formu na biskupský chlebíček nevymazáváme, jinak kokosákem, máslem nebo olejem (proti gustu... :))) vymažeme formu a vlijeme připravenou směs.
Pečeme při cca 170°C 45 - 55minut.



Kakaový banánový chlebíček

150g rozemletých ovesných vloček
50g mouky
2 vrchovaté lžíce kakaa (karobu)
3 super zralé banány
odměrka vanilkového, banánového nebo čokoládového proteinu (nemusí být)
2 vejce
1/2 prášku do pečiva
ořechy, brusinky apod. na ozdobení

Protein v tomto případě zvyšuje množství bílkovin, je proto víc "sportovní", ale je možné ho vynechat. A protože je i trochu sladký, je z části i sladidlem a vyrovnává "hořkost" kakaa :)
Postup je jinak stejný jako v předešlém receptu, jen tentokrát jsem ořechy a sušené ovoce dala jen na povrch chlebíčku.



Oba chlebíčky jsou moc dobré, každý ale úplně jiný. Ořechový je takový hutný, protože se ořechy míchají rovnou do směsi. Není tak nadýchaný, jako kakaová varianta :) 
každý má ale něco do sebe...

A jako snídaně, svačinka nebo po cvičení, obzvlášť s jogurtem, je nepřekonatelný :)))





2 komentáře:

Budu moc ráda, když mi napíšete svůj názor i připomínku :)